Financiële planning en relatie

“Voorkomen is namelijk beter dan genezen” Het hebben en onderhouden van een relatie is niet eenvoudig……………..Wat zijn de  financiële en juridische gevolgen van een relatie?  Trouwen of samenwonen is een groot feest. Maar hoe gaat u om met de financiële en juridische gevolgen van een nieuwe relatie.

RELATIE EN FINANCIELE PLANNING

“Voorkomen is namelijk beter dan genezen” Het hebben en onderhouden van een relatie is niet eenvoudig……………..Wat zijn de  financiële en juridische gevolgen van een relatie?  Trouwen of samenwonen is een groot feest. Maar hoe gaat u om met de financiële en juridische gevolgen van een nieuwe relatie. Er worden gezamenlijk schulden aangegaan en geld wordt vermengd. Daarnaast zijn er diverse knelpunten op civiel en fiscaal niveau. Zeker met de nieuwe wetgeving die is ingegaan per 01-01-2018 voor stellen die vanaf dan in het huwelijk treden. Er is geen automatisch gemeenschap van goederen meer… nee vanaf 01-01-2018 houdt ieder zijn eigen privé vermogen.

Geld zorgt voor ruzie!

De oorzaak van dergelijke ruzies is het niet goed communiceren of goede afspraken maken over geld. De aanname is dat het een niet romantisch onderwerp is. Deze aanname leeft bij jullie beiden en precies deze aanname zorgt ervoor dat jullie het onderwerp uitstellen. Onuitgesproken verwachtingen en overtuigingen over hoe het zou moeten zijn blijven in de lucht hangen. Dat zorgt voor wrijving en ontaardt in ruzie. Deze ruzies bevestigen de eerdere aanname en zo is de cirkel weer rond en herhaalt het proces zich keer op keer.

RELATIE EN FINANCIELE PLANNING

6 vragen om samen te bespreken:

1. Hoeveel van uw eigen inkomen (of erfenis) is voor uzelf en hoeveel voor de gezamenljke pot? 

Wat is belangrijk als u romantisch gaat trouwen in 2018? Dat er goede administratie gevoert wordt waar in duidelijk is wie wat betaalt. In principe houdt u uw eigen vermogen en vindt er geen vermenging van vermogens plaats. Erfenissen en schenkingen vallen buiten de gemeenschap.

2. Wie verdient het (meeste) geld?

3. Hoe gaat u om met gezamenlijke schulden? 

In welke onderlingen verhouding gaat deze schuld ieder aan? Wat is de aansprakelijkheid en draagplicht? Hoe zit het met de inbreng van eigen geld dat gebruikt wordt als aflossing van een gezamenlijke schuld? Hoe gaat u om met deze periodieke besparingen op bijvoorbeeld de spaarpolis of aflossing op de hypotheek? Belangrijk daarbij is dat u weet dat rentetermijnen worden gezien als kosten van de huishouding terwijl aflossingen / besparingen gezien worden als investeringen.

4. Over welke uitgaven overlegt u samen en beslist uzelf?

5. Wie regelt de grote geldzaken (pensioen, hypotheek, sparen)? 

Vergeet niet om eens met een financieel planner om tafel te gaan om te bekijken of u de geldzaken wel goed regelt. Wellicht kan de inrichting anders waardoor er meer geld overblijft of er meer gespaard kan worden. Een andere vraag is: Wat spreek u af over investeringen vanuit prive vermogen in bijvoorbeeld uw gezamenlijke woning?

Extra belangrijke tip:

6. Praat goed over de werk/zorg verdeling en maak bewuste keuzes ten aanzien van werk

Mocht het later niet zo romantisch uitvallen dan is het belangrijk dat u beiden zelf een goed inkomen kunnen blijven verdienen. Om later niet voor verrassingen te komen staan is het van groot belang dat er vanaf het begin van uw relatie een goede administratie gevoerd is.

Suzanne de Moor is aangesloten bij: