PENSIOEN

Wat komt er allemaal kijken bij de financiële zorg voor jouw oude dag?
Aan jouw pensioen denk je niet elke dag – en waarschijnlijk zelfs niet elke maand. Terwijl jouw inkomen na jouw werkzame leven van heel wat facetten afhangt. Daarom is het verstandig om minstens een paar keer in jouw leven stil te staan bij later. Verandert er iets in jouw baan kan dit ook impact hebben op jouw pensioen. Zeker in een tijd waarin de arbeidsmarkt steeds meer aan het flexibiliseren is. Wissel je van baan of krijg je met ontslag te maken dan heeft dit impact op jouw pensioen. Soms worden er na ontslag nog mogelijkheden geboden om vrijwillig de pensioenpremie door te betalen. Is dat verstandig? Welke voorzieningen moeten er getroffen worden vanwege het wegvallen van zekerheden?

Pensioentekort en pensioenoverdracht

Als het over pensioen gaat, gaat het ook over vermogen, een eventueel pensioentekort, pensioenoverdracht en partnerpensioen.

Pensioen in combinatie met AOW

De AOW is het ‘basisinkomen’ van vrijwel elke oudere Nederlander én de basis van elk pensioen. Wel stijgt de AOW-leeftijd steeds verder en ontstaat er voor sommigen een AOW gat.

Aanvullen met lijfrente?

Eventuele pensioentekorten kun je aanvullen met een lijfrente. Maar hoe zit het met bijvoorbeeld de vrije jaarruimte? Is aanvullen met een lijfrente wel verstandig of is het beter om in box 3 vermogen op te bouwen. 

En als je ondernemer bent?

Tot slot is het ondernemerspensioen een vak apart om goed in te vullen, of je nu als ZZP-er pensioen of als DGA pensioen wilt opbouwen. Deskundig advies inwinnen is voor ondernemers daarom geen overbodige luxe.

De juiste keuzes

Pensioen heeft vele facetten, die voor iedereen anders worden ingevuld.

 

Suzanne de Moor is aangesloten bij: