Financiële doelstellingen bestaan niet

2 juni 2018

Vergeet je in het dagelijkse leven ook niet even te relaxen, pauze te nemen, uit het raam te kijken, rondje te wandelen, te genieten van de zon? Bedenk dan, dat het echte leven zich afspeelt in het NU! Niet in het nadenken over het verleden of tobben over de toekomst.

Als jij je in onderstaande punten herkent, mag ik jou dan uitnodigen om een oriënterend gesprek te hebben? Dan bespreken wij hoe ik jou op financieel gebied kan helpen het leven te leiden dat jij wilt? Vandaag, nu en in de toekomst? Als je aan de slag gaat met financiële planning is dat de beste investering die je kunt doen.

Herken jij je hierin?

 • Je wilt meer grip op jouw geld
 • Je voelt je vaak onrustig over jouw financiële toekomst
 • Je vraagt je af of je wel voldoende pensioen opbouwt
 • Je wil weten of jouw levensstijl levenslang financieel haalbaar is
 • Je ziet door de bomen het bos niet meer
 • Je hebt vermogen opgebouwd of een erfenis ontvangen en vraagt je af hoe je dit het beste kan structureren
 • Je vraagt je af of jij je aflossingsvrije hypotheek moet gaan aflossen
 • Je leeft je leven, maar hebt het gevoel dat je er niet uithaalt wat erin zit
 • Je wilt regie over jouw eigen financiële toekomst
 • Je wilt rust in je hoofd en geen financiële zorgen
 • Je wilt rust in je drukke bestaan en knopen doorhakken

Of heb jij financiële vragen zoals:

 • Is het zinvol om een duurdere woning te gaan kopen en kunnen we dan nog steeds onze huidige levensstijl handhaven. Of wat moeten we daarvoor laten
 • Hoe verzorgd blijven mijn nabestaanden achter als ik overlijd
 • Wat is de financiële impact als ik minder ga werken
 • Kan ik de studie van mijn kinderen straks nog wel betalen
 • Je wilt eerder stoppen met werken, maar weet niet of dat haalbaar is met jouw gewenste levensstijl
 • Is het zinvol om kleiner te gaan wonen en ons geld dat in de stenen zit liquide te maken, zodat ons geld beschikbaar is om van te leven?
 • Kunnen we blijven wonen in onze woning en daarnaast eerder stoppen met werken?
 • Hoe kunnen we de kinderen helpen met het aankopen van een eigen woning?
 • Ik zou graag willen ondernemen, maar wat zijn de financiële consequenties?

 

The Bucket

De bucket staat voor de pot met geld die nodig is om comfortabel te leven. Nu én na pensionering. Financiële planning start met het bepalen van jouw bucket. Een mengelmoes van pensioenpolissen, beleggingsrekeningen, spaarrekeningen, levensverzekeringen en lijfrentes kan het lastig maken een goed beeld te krijgen van jouw vermogen. Tijdens ons inventarisatiegesprek help ik jou inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven, bezittingen en schulden. Dit proces helpt om gestructureerd in kaart te brengen wat jij verdient, hoe je belegt en, nog belangrijker, wat je nu uitgeeft en wat je in de toekomst wilt besteden.

 

Het denken vanuit de bucket creëert onderstaande drie​ scenario’s;

 1. De bucket kan leegraken, omdat je niet voldoende gepland hebt voor de toekomst
 2. De bucket kan overlopen
 3. De bucket is precies goed gevuld

1. De bucket kan leegraken, omdat je niet voldoende gepland hebt voor de toekomst. Vaak denken mensen dat ze minder gaan besteden als ze met pensioen gaan. In werkelijkheid geven ze juist meer uit, omdat men meer tijd heeft om dingen te ondernemen. Het kan zijn dat jouw spaargeld weglekt door uitbundige uitgaven. Of misschien heb je polissen die niet rendabel zijn. Als jouw emmer te leeg is, dan kun je jouw wensen en doelstellingen niet meer realiseren.

2. De bucket kan overlopen – Je zult vast denken dat dit de beste uitkomst is. Jij hebt efficiënt gespaard en jij bent bewust bezig geweest met jouw pensionering. Jij hebt meer dan genoeg voor de jaren die voor je liggen. Je voelt je gerust gesteld door deze situatie. Maar tegen welke kosten heb jij dit echter gedaan? Een overlopende emmer betekent dat jij geld hebt vastgehouden, terwijl het jouw leven rijker had kunnen maken. De fiscus is tevreden met de erfbelasting bij overlijden, terwijl jij het vermogen had kunnen gebruiken om kansen te creëren en jouw ambities na te jagen.

3. De bucket is precies goed gevuld – Deze emmer is het beste voor jou. Jij hebt precies genoeg geld in jouw emmer. Deze loopt niet over en raakt ook zeker niet leeg. De emmer is precies zo gevuld dat jij de vrijheid hebt om te genieten van het leven vóór jouw pensioen, maar ook van de tijd die daarna komt.

JOUW FINANCIELE HUISARTS

Ieder leven is uniek en door te achterhalen wat écht belangrijk voor jou is , waar je van droomt en de manier waarop jij in het leven staat, wordt er een verbinding gelegd tussen het leven en de financiële kant daarvan. Financiële doelstellingen bestaan niet. Wél doelstellingen in het leven met financiële impact!

Als financiële huisarts (financieel planner) is het mijn rol jou te helpen jouw emmer precies voldoende te vullen. Jouw wensen staan hierbij voorop, zodat je volop van jouw leven kunt genieten. Financiële planning is niet slechts het voorbereiden voor later, maar het moet zorgen dat jij de vrijheid krijgt om nú te leven. Ik gebruik een holistische benadering, waarbij de nadruk ligt op wat jij belangrijk vindt en waarom. Ik help jou te begrijpen waar je nu staat en waar je naartoe wilt.

Alles in het leven draait om de juiste balans. Van belang is om eerst jouw financiële situatie te analyseren en een diagnose te stellen. Daarna schrijf ik indien nodig een “financieel recept” uit, onafhankelijk en vanuit een neutrale blik. Ik verschaf inzicht in jouw financiële mogelijkheden.  Ik kijk daarbij vooruit in de financiële toekomst. Samen met jou wordt vervolgens een “behandelplan” (financieel plan) opgesteld. Daarmee kunnen financiële beslissingen worden genomen voor de toekomst.

Er wordt gekeken naar jouw wensen, toekomstplannen en vraagstukken die er spelen. Ik zorg voor een financiële reorganisatie bij ingrijpende gebeurtenissen en help de juiste keuzes te maken op juridisch, financieel, fiscaal en emotioneel vlak. Verder neem ik desgewenst de vervolgacties voor jou uit handen en werk samen met specialisten.

Als je hulp wilt, bel mij dan op 06-28418123 of e-mail op suzanne@www.moreadvice.nl.

Meer lezen, kijk dan bijvoorbeeld ook eens op:

https://www.moreadvice.nl/jouw…

https://www.moreadvice.nl/losl…

https://www.moreadvice.nl/zorg…​​​

Suzanne de Moor FFP RRFEA

Financiële huisarts bij More Advice