Jouw dromen waarmaken

2 maart 2018

De dood van een geliefde, een echtscheiding, een burn-out, ziekte of iets anders naars is vaak een gedwongen moment om even stil te staan bij het leven. Heb jij  tot op heden het leven geleefd volgens het idee van the bucketlist? Vaak worden we geleefd door onze agenda. En dan kan het ineens te laat zijn. Afspreken met vrienden of familie stellen we bijvoorbeeld uit. Mijn man en ik zijn ons bewust van het feit dat het leven een deadline heeft. Mijn man heeft 2 jaar geleden een auto ongeluk gehad en had wat beperkingen vanwege een whiplash. We genieten daarom van de dingen die we doen en doen veel dingen die we leuk vinden.

Jack Nicholson en Morgan Freeman hebben het idee van the bucket list enorm populair gemaakt met hun gelijknamige film in 2007. ‘The Bucket List’ vertelt het verhaal van twee mannen met compleet verschillende achtergronden. Ze ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. Beiden zijn terminaal ziek en emotioneel zoekende. Edward, gespeeld door Jack Nicholson, is extreem rijk, maar erg eenzaam.Carter, Morgan Freeman’s karakter, heeft een liefhebbende familie en een sterkgeloof, maar voelt zich vervreemd van zichzelf. Samen besluiten ze alle dingen te doen waar ze ooit van gedroomd hebben, voordat ze “de pijp aan Maarten geven”. Ofwel de Engelse uitdrukking “to kick the bucket”, waar de bucketlist zijn bestaansrecht aan ontleent.

De verhaallijn is gebaseerd op een bekend concept,Carpe diem. Deze Latijnse uitdrukking vertelt ons dat we de dag moeten plukken. Het doel van de film is om bewust te zijn van het feit dat het leven eindig is en we daarom het beste van onze tijd moeten maken. De bucketlist kietelt jouw fantasie en helpt dromen waar te maken. Echter, maar weinig mensen nemen de tijd om te bepalen wat op hun lijst staat. Om zoveel mogelijk uit het leven te halen is het plannen van financiële onafhankelijkheid, bijvoorbeeld jouw pensioen, van belang. Plannen voor jouw pensionering is een andere mind-set dan wachten op jouw pensionering. Wij moedigen het eerste aan. Binnen More Advice is dit een onderdeel van ons motto. We geloven dat iedereen zoveel mogelijk moet genieten van het leven. Onze financiële planning helpt jou te begrijpen wat belangrijk is in het leven en waarom!

De Bucket

Dat brengt ons terug bij de ‘bucket’ (NL: emmer). De bucket staat voor de pot met geld die nodig is om comfortabel te leven. Nu én na pensionering. Onze financiële planning start met het bepalen van jouw bucket. Een mengelmoes van pensioenpolissen, beleggingsrekeningen, spaarrekeningen, levensverzekeringen en lijfrentes kan het lastig maken een goed beeld te krijgen van jouw vermogen. Tijdens ons inventarisatiegesprek, helpen we jou inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven, bezittingen en schulden. Ons proces helpt om gestructureerd in kaart te brengen wat jij verdient, hoe je belegt en, nog belangrijker, wat je nu uitgeeft en wat je in de toekomst wilt besteden.

Het denken vanuit de bucket creëert drie scenario’s. Ten eerste kan de bucket leegraken, omdat je niet voldoende gepland hebt voor de toekomst. Vaak denken mensen dat ze mindergaan besteden als ze met pensioen gaan. In werkelijkheid geven ze juist meer uit, omdat men meer tijd heeft om dingen te ondernemen. Het kan zijn dat jouw spaargeld weglekt door uitbundige uitgaven. Misschien beleg je in fondsen met te hoge kosten of heb je polissen die niet rendabel zijn. Als jouw emmer te leeg is, dan kun je jouw bucketlist niet afwerken. Dus geen safari over de Serengeti en die mooie Porsche blijft beslist in de showroom staan.

Maar wat nu als de bucket overloopt? Je zult vast denken dat dit de beste uitkomst is. Jij hebt efficiënt gespaard en jij bent bewust bezig geweest met jouw pensionering. Jij hebt meer dan genoeg voor de jaren die voor je liggen. Je voelt je gerustgesteld door deze situatie.

Tegen welke kosten heb jij dit echter gedaan? Een overlopende emmer betekent dat jij geld hebt vastgehouden, terwijl het jouw leven rijker had kunnen maken. De fiscus is tevreden met de erfbelasting bij overlijden, terwijl jij het vermogen had kunnen gebruiken om kansen te creëren en jouw ambities na te jagen. Het laatste scenario is het beste voor jou, jij hebt precies genoeg geld in jouw emmer. Deze loopt niet over en raakt ook zeker niet leeg. De emmer is precies zo gevuld dat jij de vrijheid hebt om te genieten van het leven vóór jouw pensioen, maar ook van de tijd die daarna komt.

Als financieel planner is het mijn rol jou te helpen jouw emmer precies te vullen. Jouw wensen staan hierbij voorop, zodat jij  volop van jouw leven kunt genieten.  Voor ons is goede financiële planning niet slechts het voorbereiden voor later, maar het moet zorgen dat jij de vrijheid krijgt om nú te leven. We gebruiken een holistische benadering, waarbij de nadruk ligt op wat jij belangrijk vindt en waarom. We helpen jou te begrijpen waar je nu staat en waar je naartoe wilt.

Een schrijnende scène in de film speelt tijdens de zonsondergang op de top van een piramide. Carter vertelt Edward over een oud Egyptisch geloof waarbij zielen twee vragen worden gesteld aan de hemelpoort: “heb jij plezier gevonden in het leven?” en “heeft jouw leven plezier gebracht bij anderen?” Als we al onze beslissingen zouden nemen met deze vragen in gedachten, dan zou werk-privé-balans wellicht op de juiste manier afgewogen zijn.

Mijn gedachte
Ik hoop dat iedereen geniet van het leven! Daarna wens ik ieder dat ze gaan doen waar ze zelf gelukkig van worden. Leef en geniet nu want het leven is namelijk geen generale repetitie. Pas als we zelf gelukkig zijn, kunnen we ook anderen gelukkiger maken. Ik ben trots op de ervaring dat ik anderen echt een keuze kan geven in het leven. Het is waardevol om mensen kennis, wijsheid en aandacht te geven, maar het belangrijkste is meer tijd om te besteden aan dingen die echt belangrijk voor ze zijn. Tijd is voor iedereen beperkt.

Ieders leven is uniek en door te achterhalen wat écht belangrijk is, leggen we een prachtige verbinding tussen het leven en de financiële kant daarvan. Financiële doelstellingen bestaan niet. Wél doelstellingen in het leven met financiële impact!

Als je hulp wilt bij de voorbereiding op jouw pensioen of met elk ander aspect van jouw  financiële planning, bel ons dan op 06-28418123  of e-mail ons op info@moreadvice.nl