De belastingdienst betaalt mee aan jouw pensioen

3 november 2020

We worden er hor en dol van inmiddels. De participatiemaatschappij. Iedereen moet meer voor zichzelf zorgen, want vadertje Staat heeft niet meer de mogelijkheden die hij vroeger had. Dus, wordt nu van jou verwacht jouw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én jouw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Hoe de belastingdienst jou helpt met een beter pensioen 

Misschien hen je wel eens gehoord van een lijfrente. Dit zegt de belastingdienst op de website: “Met een lijfrente zorg je  op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen […] als u met pensioen gaat.”

Dit werkt als volgt. Wij rekenen voor jou uit wat u jaarlijks fiscaal voordelig mag storten. Dit heet de jaarruimte. Dit stort je op een beleggingsrekening, zodat je vermogen opbouwt voor later. Vaak klinkt beleggen eng, maar ik laat u graag zien dat dit meevalt als u de tijd heeft.

Deze zogeheten jaarruimte mag je van jouw inkomen aftrekken, waardoor je dus minder belasting betaalt. Anders gezegd: je legt ‘bruto’ in. De belasting betaalt jou pas later als je de lijfrente laat uitkeren. Wat is dan het voordeel? Voor jouw AOW-leeftijd is het tarief van de inkomstenbelasting hoger dan daarna. Je haalt daarmee dus direct een belastingvoordeel tot wel 17,9% over het inkomen tot ongeveer 35.000 euro.

Een kleine stap nu, een gigantische sprong later 

Naast een fiscaal voordeel is er nog een voordeel aan de lijfrente: je mag er niet aankomen. Neem je  geld op uit jouw lijfrenterekening? Dan betaal je een grote boete. Dit voordeel klinkt misschien vreemd, maar het helpt jou enorm. Onderzoek leert ons dat veel mensen irrationele beslissingen nemen met hun geld. Bijvoorbeeld het verkopen van aandelen na een grote daling of uit impuls bepaalde aankopen doen. Dit gaat niet met jouw lijfrenterekening. Uiteraard kun je wel veranderen van opbouwvorm, maar grote blunders zijn moeilijker te maken. Dit zorgt dat de kleine stap die je kunt zetten door jaarlijks jouw jaarruimte te benutten, jouw op pensioenleeftijd ineens een gigantisch beter pensioen kan verzorgen.

Hoe mag ik jou helpen?

Niets is zo ongelijk als ongelijken, gelijk behandelen. Dus voordat je besluit te kiezen voor een lijfrente, adviseer ik u graag wat het beste bij u past. Want sommige mensen hebben alles goed op orde en hoeven niets meer te regelen, terwijl anderen helemaal geen pensioen hebben. Ook neem ik jouw hypotheek, inkomen en pensioen van jouw partner en andere belangrijke zaken mee.