Geen buck it maar een fuck it list!

15 februari 2024

Leef NU! Ontdek, verwonder en lever jouw unieke bijdrage aan deze wereld. Stel je voor dat je exact weet wat je verdient om jouw droomleven te kunnen leiden. Durf jij de uitdaging aan? Soms confronteert de harde realiteit ons met het afscheid van mensen die niet alles uit het leven hebben gehaald… Of we worden geconfronteerd met gezondheidsproblemen, een burn-out, verlies van relaties, verlies van dierbaren, werk of andere tegenslagen. Juist in deze momenten krijgen we een bewuste kijk op ons leven. Later lijkt ver weg, maar NU is tastbaar. Later is dichterbij dan je denkt. Vrijheid geeft energie. Wat zou jij doen met jouw tijd als je niet weet wanneer je laatste dag op aarde is? Wat zou je loslaten? Veranderen? Hoe? Het leven is geen generale repetitie en kostbare tijd glipt weg in de drukte van alledag. Weet jij wat je gedaan hebt met je tijd? Het antwoord kan verhelderend of confronterend zijn. Onderzoek wijst uit dat mensen op hun sterfbed unaniem antwoorden: ‘ Minder werken en meer tijd met vrienden en familie ’

Onderstaand verhaal raakt mij en is naar mijn mening de kern van het leven 

Een rijke fabriekseigenaar keek met verbazing toe hoe een visser lui naast zijn boot lag en een pijp rookte. ‘Waarom ben je niet aan het vissen?’ vroeg de fabriekseigenaar. ‘Omdat ik genoeg vis heb gevangen voor vandaag,’ antwoordde de visser. ‘Waarom vang je er niet nog een paar?’ De visser vroeg zich af wat hij ermee moest doen. ‘Je zou er geld mee kunnen verdienen,’ antwoordde de fabriekseigenaar. ‘Met dat geld zou je een motor op je boot kunnen zetten, zodat je verder de zee op kunt gaan en meer vis kunt vangen. Daarmee zou je genoeg verdienen om nylon netten te kopen, waarmee je nog meer vis en geld kunt verdienen. Op die manier zou je al snel genoeg geld hebben om twee boten te bezitten… Misschien zelfs een hele vloot. Dan zou je net zo rijk zijn als ik.’ De visser dacht even na en vroeg toen: ‘Wat zou ik dan doen?’ De fabriekseigenaar antwoordde: ‘Dan zou je werkelijk van het leven kunnen genieten.’ De visser keek de fabriekseigenaar aan en zei: ‘En wat denk je dat ik nu aan het doen ben?’

Wat ga je NU doen of juist laten

Elimineer ruis en leid een gelukkig leven. Ontdek hoe je voldoening kunt halen uit minder materiële zaken en minder hoeft te werken. Vrijheid van verwachtingen brengt innerlijke rust. Laat je gedachten niet langer gevangen houden, maar maak een ‘fuckit-lijst’.. Door te stoppen met bepaalde dingen creëer je ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Zeg volmondig ja tegen wat op je pad komt, omdat je er ruimte voor hebt gemaakt. Bereik financiële vrijheid door bewuste keuzes te maken. Wat er niet uitgaat, hoeft er ook niet in. Financiële gezondheid begint bij verstandig uitgeven en het behouden van overzicht over je uitgaven. Zo voorkom je impulsieve aankopen. Door kritisch te budgetteren, houd je meer over en raak je gewend aan een hogere levensstandaard. Begin vroeg met sparen en investeren, zodat je kunt profiteren van groei op groei. Dit leidt tot financiële vrijheid, in plaats van het verdwijnen van je geld als sneeuw voor de zon. Stel je voor dat je zelf kunt bepalen wanneer je stopt met werken, of dat werken niet langer een verplichting is maar een weloverwogen keuze. Alles draait om bewuste keuzes.

Werken voor later

Het leven is te mooi om het echte geluk aan ons voorbij te laten gaan! Serieus, wie heeft er tijd om zich te verliezen in een saaie baan of een eentonig leven? Laten we eens nadenken over iets wat ons echt inspireert: de AOW-leeftijd stijgt voortdurend. Maar, wat als je niet wilt wachten tot je fysiek minder sterk bent of je kinderen het huis uit zijn om met pensioen te gaan? Wat als je NU wilt genieten van prachtige momenten met je gezin en bijvoorbeeld een sabbatical wilt nemen? Je bent nooit te oud om het roer om te gooien of iets nieuws te proberen. Het afvinken van je bucketlist kan tijdelijke voldoening geven, maar laten we eerlijk zijn. Soms zijn het juist de kleine dingen die een GROOT verschil maken, nietwaar? Laten we tevreden zijn met wat er is en elke dag volop genieten!

De Bucket

Bij mijn werkzaamheden maak ik gebruik van financiële life planning, waarbij de ‘bucket’ symbool staat voor geld. Deze ‘bucket’ vertegenwoordigt de pot met geld die nodig is om te leven, zowel nu als na je pensionering. Financiële life planning begint met het bepalen van jouw ‘bucket’. Het kan ingewikkeld zijn om een goed beeld te krijgen van jouw vermogen door de mix van pensioenpolissen, beleggingsrekeningen, spaarrekeningen, levensverzekeringen en lijfrentes. Tijdens onze gesprekken help ik je inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven, bezittingen en schulden. Dit proces helpt je om gestructureerd in kaart te brengen wat je verdient, hoe je belegt en, nog belangrijker, wat je nu uitgeeft en wat je in de toekomst wilt besteden.

Het denken vanuit de bucket creëert drie scenario’s

Ten eerste kan de emmer leegraken doordat je niet goed hebt gepland voor de toekomst. Misschien lekt je spaargeld weg door uitbundige uitgaven of beleg je in fondsen met hoge kosten. Misschien heb je ook polissen die niet rendabel zijn. Als je emmer te leeg is, kun je niet leven zoals je wilt… Maar wat als de emmer overloopt? Je denkt misschien dat dit de beste uitkomst is. Je hebt efficiënt gespaard en bewust gewerkt aan je pensioen. Je hebt meer dan genoeg voor de komende jaren. Je voelt je gerustgesteld door deze situatie. Maar welke kosten heb je hiervoor betaald? Een overlopende emmer betekent dat je geld hebt vastgehouden, wat je leven rijker had kunnen maken. De fiscus is tevreden met de erfbelasting bij overlijden, terwijl je het vermogen had kunnen gebruiken om kansen te creëren en je ambities en dromen na te jagen. Het beste scenario voor jou is dat je precies genoeg geld in je emmer hebt. Deze loopt niet over en raakt zeker niet leeg. De emmer is perfect gevuld, zodat je kunt genieten van het leven vóór je pensioen en ook daarna.

Als financieel life planner is het mijn taak om je te helpen jouw emmer precies te vullen. Jouw levenswensen staan hierbij centraal, zodat je optimaal van het leven kunt genieten. Voor mij is financiële life planning meer dan alleen voorbereiding voor de toekomst, het gaat erom dat je nu de vrijheid hebt om te leven. Ik hanteer een holistische benadering waarbij de focus ligt op wat jij belangrijk vindt en waarom. Ik help je om te begrijpen waar je nu staat en waar je naartoe wilt. En last maar zeker niet least: “Liefde, vriendschap, plezier… sommige van de mooiste dingen in het leven zijn gratis”. Wat werkelijk telt, is de waarde die je toevoegt aan jouw eigen leven en dat van anderen. Dus de vraag is niet óf je serieus aan de slag wil gaan met jouw financiële life planning, maar vooral wanneer? Creëer vrijheid in jouw leven. Maak tijd voor jezelf en je dierbaren. Ontdek wat je echt gelukkig maakt en welk pad je wilt bewandelen. Bij mij vind je inspiratie en ondersteuning. Kies voor balans. Start vandaag nog!

Bron: https://www.bigfiveforlife.nl/wp-content/uploads/Het-verhaal-van-de-visser-en-de-zakenman-1.pdf

https://www.moreadvice.nl/financiele-planning/lifeplanning/