De wereld heeft een tijdje bijna stil gestaan

3 juni 2020

Even een vraag uit nieuwsgierigheid. Hoe ervaar je het nu, met het terug krijgen van een beetje meer vrijheid? Na de persconferentie van vorige week merkte ik stress bij mezelf. Want nu de wereld weer stap voor stap in beweging komt, komt er ook weer de druk van buiten. Naast de druk komen er ook uiteraard weer nieuwe mogelijkheden: school voor de lagere schoolkinderen, beroepen die weer contacten mogen hebben, buitensporten die weer beginnen, etc. Maar dus ook weer meer drukte op straat, de wegen, in de winkels en in de lucht.

En dingen die ik zelf weer “moet” gaan doen. Dat raakte mij, dat ik ook zelf weer dingen moet. Maar van wie moet ik die dingen nu eigenlijk? Daar heb ik de afgelopen tijd een ook al voor de “Corona lock down” over nagedacht en veel over gesproken. Mijn recente burn-out naar aanleiding van mijn eigen echtscheiding heb ik als een cadeau ervaren. Ik knalde keihard tegen mijzelf aan en er volgde een tijd van weinig kunnen. Want leven op de automatische piloot is geen leven maar overleven. Om vooruit te komen is soms volledige stilstand nodig. Ik heb zelf de afgelopen tijd ervaren hoeveel dingen ik eigenlijk volledig automatisch deed. Dat ik gewend was om te doen wat gezegd werd zonder te voelen hoe het eigenlijk voor mijzelf was. Graag deel ik ook mijn eigen inzichten van afgelopen tijd omdat ik denk dat ik niet de enige ben en omdat nu meerdere mensen even automatisch stil gezet zijn. 

Heb jij wel eens even stilgestaan in de echte stilte, in jezelf? Jezelf afgevraagd waar je eigenlijk stond? Waar je was en hoe dat voelde? Waar je heen wilt? Wie je wilt zijn? Wat je wilt doen? Wat neem je mee en wat niet? Doorgaan op de oude manier zit er misschien niet meer in? Welke verandering zou jij graag willen zien? Misschien ben of was je moe en even helemaal leeg? Een moment de tijd nemen om uit te zoeken hoe jij je echt voelt, in plaats van oude patronen voor je te laten beslissen, is een van de meest authentieke dingen die je kunt doen. Je moe voelen komt vaak niet omdat je te veel hebt gedaan, maar omdat je te weinig hebt gedaan waar je energie van krijgt.

Denk eens na over waar je echt gelukkig van wordt en ga op zoek naar je eigen waarheid. Waar werd je bijvoorbeeld gelukkig van de afgelopen periode? En wat heb je bijvoorbeeld helemaal niet gemist? Je open stellen voor nieuwe mogelijkheden en inzichten kan de weg zijn naar jouw mooiste leven.

Wat maakt dat het wat je moet doen nu ineens moeten is?! Raar toch, dat je werken niet met plezier en rust mag associëren. Werken kan namelijk wel met plezier, rust en passie. Het huishouden? Nou ja, dan is het huis maar wat rommelig. Wie zegt dat jouw huis altijd opgeruimd en netjes moet zijn? De beste vaders en moeders hebben misschien wel de vieste keukens en de meest gelukkige kinderen.

Maar de drukte weer in, je weer begeven tussen veel andere mensen, met al hun energieën en spanningen kan een moeten zijn. Maar wie zegt dat het moeten is en dat je altijd maar weer sociaal, gezellig en blij moet zijn? Waarom moet er een masker opgezet worden? Ik ben er zelf klaar mee en ook buitenshuis wil ik “mijzelf” zijn. Dus verdrietig als ik verdrietig ben, krachtig of blij als ik dat ben, maar ook teruggetrokken wanneer ik me kwetsbaar voel. Ik ga van MOETEN naar MOGEN, omdat ik vind dat ik het waard ben. En eigenlijk vind ik ook dat jij dat ook waard bent! Want als je dit gaat doen klopt het en blijf je mentaal fit omdat je emoties kan verwerken en doorvoelen.

En qua business, fijn en dankbaar om te ervaren dat een goede afspraak niet altijd face-to-face hoeft te zijn maar dat telefonisch contact, video bellen of een wandelgesprek ook effectief en verbindend kan zijn. Soms komen de beste inzichten door dingen eens anders te doen. Wie zegt dat dit straks ook niet het nieuwe normaal wordt? En als we dan contact hebben, dan wil ik echt weten hoe het met je gaat? Ik hoor of zie de pijn, onmacht of frustratie en die hoef je niet te bedekken. Je moet er alleen niet in blijven hangen want anders kom je niet uit de overlevingsstand.

Wist je dat loslaten en bezinnen ook hoort bij financiële planning? Belangrijk is ook verbonden te zijn met de mensen en omgeving om je heen omdat je anders wellicht een afslag mist en niet het juiste pad volgt. Het leven is als een rivier en deze hoort te stromen. We denken vaak dat we harder moeten rennen en ons lijstje af moeten werken, maar het gaat om prioriteiten stellen en de dingen die je doet met aandacht doen. En als je keuzes moet maken doe het dan of vraag hulp hierbij.

Mocht het zo zijn dat je graag wilt sparren over jouw situatie en de te nemen stappen die je wilt gaan onderzoeken neem dan gerust contact op. Denk aan meer of minder werken of wellicht helemaal stoppen, andere woonwensen, jouw relatie verbreken of wellicht juist formele stappen zetten richting een vaste relatie en financiële huishouding. Ik kan jou begeleiden op jouw pad in de te maken keuzes op emotioneel, financieel, fiscaal en juridisch gebied. Financiële planning draait namelijk niet alleen om cijfers maar ook om de emoties achter deze cijfers. Tijd is beperkt en ieders leven is uniek. Door te achterhalen wat echt belangrijk is wordt er een verbinding gelegd tussen het leven en de financiële kant daarvan. Je kunt altijd een nieuwe start maken of je bestemming wijzigen. 

Ik ben dankbaar voor de afgelopen periode en wat voor inzichten het heeft gebracht. Voor mijzelf en ook voor mijn business More Advice!