Als gewone dingen niet meer bijzonder zijn, besef je hoe bijzonder gewone dingen zijn!

3 november 2020

Als ik, zoals deze week, de nieuwsbrief uit mijn financiële huisartspraktijk maak, sta ik altijd even stil bij wat er op dit moment gaande is. De gevolgen van het coronavirus zijn ook voelbaar in de economie: lagere groei, een hogere staatschuld en meer faillissementen. De worsteling hiermee eist veel van mensen op zowel zakelijk als privé gebied. Mensen staan daardoor ook even stil en denken na over hun situatie op dit moment en maken vaker nieuwe keuzes. Zo komen er bij mijn praktijk vragen over het regelen van een echtscheiding, of juist over de financiële consequenties van samenwonen of over eerder stoppen met werken. Vanuit mijn praktijk maak ik inzichtelijk wat de gevolgen van deze nieuwe keuzes op financieel gebied zijn, dat helpt bij het maken van de besluiten.

Soms gebruiken mensen deze tijd om hun financiële situatie weer opnieuw te bezien of op orde te krijgen. Want wie wil er nu wakker liggen van financiële zorgen? Samen een goed, overzichtelijk plan maken helpt voor de geestelijke én lichamelijke gezondheid. Immers, als je niet hoeft te piekeren over of het allemaal wel goed gaat, slaapt het beter en voelt het vitaler.

Na een bezoek aan mijn praktijk weten mensen wat goede keuzes zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheid, de zorg voor nabestaanden bij overlijden en een goed pensioen. Dat geeft een gerust en opgeruimd gevoel.

Als een ondernemer met een alimentatieplicht geconfronteerd wordt met een dalende omzet of wat als je jouw baan verliest en een alimentatieplicht hebt. Wat betekent dat voor degene aan wie de alimentatie moet worden betaald? Ik zoek met hen graag naar mogelijkheden om met elkaar in gesprek te gaan.

Natuurlijk is het op orde hebben van de financiën niet het enige wat nodig is in deze wereld van onrust en chaos. Ik merk dat het belangrijk is om met beide benen op de grond te blijven en me niet te laten leiden door angst. Yoga, wandelen (buiten)sporten, meditatie, muziek etc. zijn voor mij allemaal van belang om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven.

Mijn cliënten zie ik via de 1,5 meter regels in mijn kantoor of via videosessies. Een optie is ook dat we samen wandelen. Wandelen brengt niet alleen het lichaam, maar ook de gedachten in beweging en zo komen we met elkaar tot keuzes op emotioneel, financieel, fiscaal en juridisch vlak. Dat kan een nieuwe stap betekenen, maar ook het op waarde schatten van wat er is. Ik las een quote die mij aansprak: ‘Vaak weten mensen wel wat ze hebben, maar niet wat het waard is.’ Als mijn jonge kater Bobby dan op mijn schoot springt terwijl ik dit schrijf, dan voelt dat helemaal oké, maar ook.. time to move on!