Heel de wereld, begin bij jezelf! ♥

2 november 2023

Knock down the prison walls

Burn down the House of War

Hear all the people calling

Heaven’s voice in Babylon, Saying

Aren’t you meant to fly?

Sing your song and touch the sky

Aren’t you meant to fly?

Or do you want to wait until you die?

Zijn we niet bedoeld om te vliegen? De gevangenismuren moeten naar beneden en het huis van oorlog moeten we afbranden. Laten we een huis van liefde bouwen. Dit begint bij onszelf! De titel is gebaseerd op het prachtige nummer van The Wanderer: ‘Aren’t you meant to fly, or do you want to wait until you die?‘ Als je het nog niet kent, is mijn advies: draai het een keer, het geeft naar mijn mening goed de essentie van het leven weer.

Ik durf te stellen dat de factor tijd de enige ‘asset’ is die we niet zomaar kunnen vermeerderen, hetgeen wel mogelijk is voor bijvoorbeeld de factor geld. Het feit dat voor veel mensen geldt: 

hoe rijker in geld, hoe armer in tijd”

Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt, maar het goede nieuws is dat wij zelf de piloot zijn van ons leven en kunnen vliegen. Binnen financiële planning speelt de factor tijd en vliegen ook een belangrijke rol. Wij ketenen onszelf om onszelf te bevrijden. Wij verliezen onszelf om onszelf te vinden. En de echte vlucht begint wanneer je de reis naar binnen gaat maken. Leven en ontdekken hoeveel invloed jezelf hebt op de kwaliteit van jouw reis en daarmee ook op die van anderen. 

Het is tijd om een andere wereld te creëren en te beginnen bij de vrede in jezelf. We roepen al jaren om vrede en vrede is durven de knip te maken in een langslepend conflict. Vrede is wapens neerleggen en naast elkaar staan. Vrede is je angsten onder ogen komen en het beste wensen voor jezelf en ieder ander. Vrede is onvoorwaardelijk en begint bij vrede in jezelf vinden. Als ik dit schrijf denk ik ook aan het nummer “ heal the world” van Micheal Jackson. Nog steeds van toepassing in deze wereld. 

Heal the world

Make it a better place

For you and for me, and the entire human race

There are people dying

If you care enough for the living

Make a better place for you and for me

Veel mensen worden elke dag opnieuw geleefd en proberen alle ballen in de lucht te houden. De financiële bal moet het daarbij vaak ontgelden, want dat vinden we echt het minst leuk, of ja dat doet mijn partner al en dat is best goed geregeld (hoop je), of het zal zo’n vaart toch niet lopen, totdat…We hebben geleerd om te presteren maar niet stil gestaan tegen welke prijs. Dit doen we in alle relaties: familie, partner, kinderen, werk en vaak zelfs ook in vriendschappen. Je moet immers wat voor elkaar over hebben. Toch?! Je blijft dan tappen uit een lekkende energie voorraad. En zelfs als je bijna leeg bent dan geef je toch nog wat extra’s weg. Het verlangen om gezien en erkend te worden groeit. Hoe leger jij wordt, hoe harder het groeit. Totdat je game-over bent oftewel burn-out. En vaak komt dan het inzicht met een keiharde klap: het was het niet waard. Je wilt vooruit maar ondertussen lijkt het alsof je door tien paarden wordt tegengehouden. Gebroken en vermoeid ga je terug naar start. Herstellen om vervolgens weer te gaan presteren. Na die confronterende klap(pen) worden veel mensen wakker. Zij gaan leven i.p.v. overleven zonder te veel focus meer op het eindresultaat (zoals eindstreep pensioen) en denken na wat ze te brengen hebben in deze wereld. Het gaat om de weg ernaartoe die je levenslessen geeft in groei en geluk.

En zo leren mensen hun eigen batterij op te laden en de liefde en goedkeuring in henzelf te vinden. Mijn advies is neem als piloot de koers over jouw leven, sta stil en neem de tijd om te ontdekken dat het leven zo veel meer is dan die chaos waarin we dagelijks verdwalen en de chaos om ons heen. Maar veel mensen nemen de tijd niet meer om te leven en te voelen. En dat vind ik zo zonde omdat de maatschappij echt op een andere manier bekeken kan worden. Het leven is als een trein die razendsnel voorbij raast. Soms lijkt het alsof je net pas begint, en voor je het weet, is het alweer avond. Je stapt fris de week in op maandag, en voordat je het doorhebt, is het alweer vrijdag. De maand vliegt voorbij, het jaar bijna ten einde, en ongemerkt zijn er tientallen jaren van je leven voorbijgegaan. Soms realiseer je je dan ineens dat je onderweg dierbaren en vrienden bent kwijtgeraakt, en dat het te laat is om terug te gaan in de tijd. 

Dus besef je dat het nu tijd is om echt te genieten van de tijd die nog voor je ligt. Zoek dingen die je leuk vindt om te doen, doe dat wat je blij maakt en kleur aan je dag geeft. Lach om de kleine dingen in het leven, die je hart sneller laten kloppen. En bovenal, omarm met rust en tevredenheid de tijd die je nog hebt. Stel niets uit, want hoe vaak zeg je: “Dat doe ik later.” Terwijl je niet altijd beseft dat het later is voordat je het weet. Je prioriteiten veranderen, de ‘betovering’ die verbroken wordt, je afnemende gezondheid, je opgroeiende kinderen, je ouder wordende ouders, de vergeten beloftes, de overgang van dag naar nacht en uiteindelijk, het einde van het leven. Soms is het dan te laat. Stel niets meer uit, want door te wachten op “later” kun je de beste momenten, ervaringen en vriendschappen verliezen. Vandaag is de dag, en het moment is NU. 

Dus denk bijvoorbeeld na over onderstaande vragen:

  •  Waar sta je nu en waar wil je naar toe? 

  •  Wat zijn je wensen, je doelen en  je dromen? 

  •  Waar wordt jij blij van en wat kun jij brengen in deze wereld?

We zijn wellicht niet meer in de levensfase waarin we ons kunnen veroorloven om te wachten met wat nu belangrijk is. Als financieel planner kan ik de rol van copiloot innemen tijdens de vlucht van het leven. Met ieder probeer ik het gesprek te starten vanuit het gevoel van hieruit maak ik de stap naar het verstand om vervolgens weer terug te gaan naar het gevoel. Starten vanuit het hart betekent dat ik als financieel planner het gesprek aanga vanuit het leren kennen en begrijpen in plaats van vragen wat je nu bezit. Ook vraag ik altijd de reden waarom je denkt financieel advies nodig te hebben.  Wat is de motivatie om bijvoorbeeld te gaan beleggen, waarom wil je zo graag de hypotheekschuld aflossen of waarom is jouw pensioen het belangrijkste? Vanuit het hart ga ik terug naar het hoofd en kunnen we op basis van ons gesprekken samen de strategie bepalen voor de besproken doelen. Vervolgens kunnen we bespreken hoe je de gewenste doelen ook kan gaan bereiken vanuit jouw hart. 

Het is mijn taak om: “cliënten hun getal te laten begrijpen, het bedrag dat ze nodig hebben om het leven te leiden dat ze willen. Ik zorg ervoor dat mijn cliënten hun gewenste levensstijl kunnen bereiken en vasthouden. Daarna begeleid ik mijn cliënten om hun financiële leven gezond te houden” Belangrijke pijlers zijn: wonen, leven, pensioen, ondernemen, vermogen en de zorg van hun kinderen. Uiteindelijk is dat wat ik wil bereiken dat mijn klanten een rijk leven ervaren en dit hoeft niet te betekenen dat ze rijk zijn.

Voor nu wens ik vrede voor iedereen in zichzelf en daarmee ook voor de wereld!❤

 

Bron: geïnspireerd door: Ramon Wernsen en Hanneke de Vreugd,  Songteksten: Heal the world van Micheal Jackson en aren’t you meant to fly van the Wanderer.