Nieuws

Wilt u niets missen? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief

Article Site

Terug naar alle artikelen

Het MKB is positief over het jaar 2018

Uit onderzoek van Reaal blijkt dat het midden- en kleinbedrijf (MKB) positief is over de Nederlandse economie in 2018. Maar er zijn wel zorgen.

Ruim de helft (53 procent) verwacht een verbetering van de economische omstandigheden. Daar hebben ze ook alle reden toe. Onze economie heeft slechtere jaren gehad, maar de ontwikkelingen zijn positief. Er zijn wel een aantal zaken waar ze zich kopzorgen over maken. Het grootste struikelblok is de toekomst van het bedrijf bij arbeidsongeschiktheid van de ondernemer. Maar ook het vinden van het juiste personeel is een bron van zorgen. Dat komt ook mede door de verbetering van de Nederlandse economie. Meer bedrijven azen op goed personeel. Ook de werk-privé verhouding houdt ze bezig.

Ondernemen is ook het onder controle houden van de risico’s

Sommige risico’s horen bij het ondernemerschap. Er zijn ook risico’s die een MKB’er niet zelf kan dragen. Een bedrijfspand en de inventaris moet je gewoon verzekeren. Hetzelfde kan gelden voor de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Ook de risico’s bij de ondernemer zelf kunnen te groot zijn om zelf te dragen. Denk hierbij aan de financiële schade door het overlijden van de ondernemer. Door ziekte of een aandoening kan arbeidsongeschiktheid intreden. Wie gaat vervolgens het inkomen gedurende mogelijk wel tientallen jaren doorbetalen? De onderneming overleeft het uitvallen van de ondernemer achter het bedrijf mogelijk niet. Dit zijn risico’s waar je zeker bij stil moet staan.

Waar krijgen ondernemers slapeloze nachten van?

Uit het onderzoek heeft Reaal een top 4 samengesteld van zaken waar MKB-ondernemers zich de meeste zorgen over maken. Het gaat om de volgende issues:

  • Wat gebeurt er als ik door een ongeval of een ziekte niet meer kan werken?
  • Hoe zorg ik voor een goede balans tussen privé en zakelijk?
  • Is mijn netwerk groot genoeg om te kunnen groeien?
  • Gaat het goed wat betreft de technologische ontwikkelingen?

Probeer niet alles zelf te doen

Een ondernemer moet zich kunnen concentreren op wat belangrijk is, namelijk de onderneming zelf. Randzaken kom je niet onderuit, maar zorg er in ieder geval voor dat je omringd bent door goede mensen. Goed personeel vormt het hart van de onderneming. Maar vergeet ook niet om de administratie en het beheren van de verzekeringen uit te besteden. Je kunt beter niet proberen om alles zelf te doen. Een accountant kan jou veel geld besparen richting de Belastingdienst.

Een goede verzekeringsadviseur neemt ook zorgen uit handen. Als er mensen zijn die bepaalde werkzaamheden beter kunnen, moet je niet proberen om het zelf te doen. Ieder z’n vak.

 

Wij zijn aangesloten bij: